lauantai 7. marraskuuta 2009

Yritysverotuksesta

Björn Wahlroos vaatii Turun Sanomissa yritysverotuksen pienentämistä. Perusteluna se, että se olisi ainoa tapa pitää yritystoiminta täällä.

Olisikohan ihan noin? Viimeiset vuodet ovat osoittaneet, että ainakin pörssiyhtiöiden omistajien ensisijainen tavoite on (ainakin hyvin usein) ollut saada mahdollisimman suuret osingot. Väitän, että verotuksen keventämisen hyöty valuisi osinkoihin, ei yrityksen toiminnan kehittämiseen.

Toiseksi väitän, että yritystoiminnan kannalta tärkeämpää kuin äärimmäisen alas painettu verotus on hyvä yritysympäristö, jossa häiriötekijöitä on vähän: infrastruktuuri pelaa, on ammattitaitoista työvoimaa, ei tarvitse lahjoa eikä pelätä kiristystä eikä yhteiskunnallisen eriarvoisuuden aiheuttamia ristiriitoja ja niiden usein varsin ikäviä ja dramaattisia seurauksia.

Väitän siis, että hyvinvointiyhteiskunta on myös yritysten kannalta paras malli. Sen ylläpitäminen edellyttää kuitenkin verovaroin ylläpidettyjä palveluja ja epäkohtien tasaamista. Kohtuullista siis on, että myös yritykset maksavat veroja siinä missä työntekijätkin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti