torstai 12. elokuuta 2010

Liikennevaloista ja mopoista


En voi kuin ihmetellä turkulaisia suojateiden liikennevalojärjestelyjä. Tällainen kohtuukuntoinen viisikymppinen ehtii normaalivauhtia kävellen vihreillä ajoradan yli juuri ja juuri. Jos saa hyvän lähdön. Vanhuksilla, huonojalkaisilla ja muilla hitaammilla ei ole tästä toivoa. Hämmästelin tätä joskus jollekin kaupungin suunnittelubyrokraatillekin, joka valaisi minua toteamalla, että tarkoitus onkin mennä yli vanhoilla vihreillä. Siis punaisilla.

Ekaluokkalaisten koulutien turvaamisesta puhutaan paljon. Hyvä niin. Tekoja on vähemmän. Helposti toteutettava keino lisätä koulumatkan turvallisuutta olisi rukata liikennevaloja niin, että yksillä vihreillä ehtii varmasti yli.

Mopot ovat käteviä ja suht edullisia ajopelejä. Niiden nopeusrajoitus (45km/tunnissa) on kuitenkin täysin älytön. En usko, että sille löytyy yhtään järkevää perustetta. Jos mopoilla saisi ajaa kuuttakymppiä, vähenisi niiden virittäminen ja ne pysyisivät laillisesti paremmin mukana liikenteen virrassa.

Olisi kiva muuten tietää, mitä on ajateltu kun mopoille on annetttu oikeus ajaa kevyenliikenten väylillä. Nyt mopedistit kiitävät hurjaa kyytiä samaa kapeaa väylää missä mm. pyöräillään, kävellään, hölkätään ja liikutaaan pienten lasten kanssa. Täysin idioottimaista. Mopon paikka on ajotiellä, ei jalankulkijoiden ja fillaristien joukossa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti